Ewakuacja osób niepełnosprawnych w sytuacji kryzysowej - Filaber, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem rozdziału jest omówienie tematyki ewakuacji osób niepełnosprawnych w czasie potencjalnego i realnego zagrożenia bezpieczeństwa w Rzeczypospolitej Polskiej. Wnioskiem końcowym jest teza, że podstawowym obszarem odpowiedzialnym za wykluczenie niepełnosprawnych są nie tylko bariery architektoniczne i urbanistyczne, lecz przede wszystkim brak zmian legislacyjnych. W tym stanie prawnym niezbędne jest utworzenie spójnego, przejrzystego sytemu prawnego gwarantującego szeroko rozumiane bezpieczeństwo osób niepełnosprawnych ewakuowanych według kryterium pierwszeństwa, które powinno być dokonane w formie standardowych procedur operacyjnych – na poziomie gminy, powiatu i województwa.
Keywords: ewakuacja; sytuacja kryzysowa; niepełnosprawny; plan zarządzania kryzysowego