Własność intelektualna a piractwo medialne - Koćwin, Julitta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Piractwo medialne staje się aktualnie jednym z ważnych problemów przejawiających się we wszystkich dziedzinach życia społecznego i gospodarczego. Celem podjętych badań studiów była kwestia ochrony własności intelektualnej przed piractwem medialnym. W badaniach dokonano analizy różnych rodzajów piractwa medialnego oraz jego skutków prawnych, społecznych i gospodarczych. Określono również skalę i przyczyny piractwa medialnego w Polsce. Z uwagi na zróżnicowane podejście społeczne do podjętej kwestii badań w artykule starano się znaleźć odpowiedź m.in. na następujące tezy: Dlaczego ludzie nie kupują oryginałów? Jakie są przyczyny pobierania nielegalnych plików z Sieci i jaka jest skala tego zjawiska? Jakie są skutki piractwa medialnego dla gospodarki i czy faktycznie tracą na nim autorzy, twórcy kultury? Czy każdą formę pobierania plików z Internetu należy zaliczyć do piractwa medialnego? W jakich okolicznościach należałoby zwalczać bezwzględnie piractwo medialne, traktowane jako zawłaszczanie praw autorskich? We wnioskach końcowych podkreślono, że aktualnie funkcjonujące rozwiązania prawne nie są skuteczne w zwalczaniu piractwa medialnego (internetowego). Sprzyja jemu również akceptacja części społeczeństwa, niewidząca w tym zjawisku naruszania norm prawnych i moralnych.
Keywords: własność intelektualna; sharing; hosting; portale społecznościowe do wymiany plików; piractwo medialne; torrent; ochrona