Własność gospodarstwa rolnego - Klat-Górska, Elżbieta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem opracowania jest rozważenie kwestii, czy można ująć gospodarstwo rolne w sposób konwencjonalny, jako przedmiot prawa własności, ale z zastrzeżeniem, że nie jest ono rzeczą. Gospodarstwo rolne jest bowiem przez ustawodawcę rozmaicie definiowane, a jego treść jest zależna przede wszystkim od celu i przedmiotu regulacji normatywnej, jednak zawsze jest to określony kompleks majątkowy. Przy tym należy uwzględnić, że z punktu widzenia kryterium całości gospodarczej ocena charakteru podstawowego czynnika tego kompleksu, jakim jest nieruchomość rolna, wymaga ustalenia nie tylko aktualnego stanu faktycznego, ale również określenia możliwości wykorzystywania gruntów wraz z budynkami do celów rolniczych oraz możliwość połączenia gruntów rolnych wraz z budynkami w jedną całość gospodarczą. Konieczne jest przy tym wskazanie, że status prawny poszczególnych składników gospodarstwa rolnego jest różnorodny. Jeżeli jednak gospodarstwo rolne uznawane za zorganizowaną całość gospodarczą może być przedmiotem prawa własności, to może być traktowane jako zespolony przedmiot stosunków prawnych i obrotu gospodarczego (w tym jako przedmiot umów prowadzących do jego zbycia). Analiza obowiązujących norm prawnych (przede wszystkim cywilnoprawnych) doprowadziła do konkluzji, że uzasadniony jest pogląd o wyodrębnieniu szczególnego rodzaju prawa własności, jakim jest własność gospodarstwa rolnego.
Keywords: prawo własności; gospodarstwo rodzinne; nieruchomość rolna; gospodarstwo rolne; kompleks majątkowy