Czynniki utrudniające efektywne wykonywanie kary ograniczenia wolności - Janus-Dębska, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Podjęcie i systematyczne wykonywanie nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne, w sposób sumienny i efektywny, bez naruszania porządku i dyscypliny, obowiązujących w wyznaczonym przez kuratora podmiocie, powinno spełniać decydującą rolę w realizacji celów wychowawczych kary ograniczenia wolności. Tego rodzaju kara ma uczyć społecznie pożądanych postaw, a w szczególności poczucia odpowiedzialności oraz potrzeby przestrzegania porządku prawnego. Osoba skazana na karę ograniczenia wolności nie traci kontaktu ze środowiskiem, w którym funkcjonuje na co dzień, a przede wszystkim z rodziną i środowiskiem zawodowym, nie podlega stygmatyzacji i innym negatywnym procesom związanym z izolacją więzienną. Z jakiego więc powodu ponad połowa orzekanych przez sądy godzin prac na cele społeczne nie jest wykonywana, pomimo korzyści wynikających z orzeczenia kary wolnościowej? W niniejszym artykule podjęta została próba odpowiedzi na to pytanie, na podstawie badań aktowych i ankietowych na grupie sędziów, kuratorów oraz przedstawicieli jednostek, w których jest wykonywana praca na cele społeczne, przeprowadzonych na początku 2014 roku.
Keywords: community service