Wykorzystanie kary ograniczenia wolności w modelu problem-solving justice - Burdziej, Stanisław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Wykorzystanie kary ograniczenia wolności w modelu problem-solving justice. W artykule przedstawiono rozwijany w USA od początku lat 80. XX wieku model problem-solving justice, czyli podejście nastawione na wykorzystanie instytucji szeroko rozumianego wymiaru sprawiedliwości do rozwiązywania niektórych problemów społecznych, będących przyczyną cyklicznych nawrotów do przestępczości. Omówiono główne założenia wspomnianego modelu, a także zakres i formy działania tzw. „sądów problemowych”. Wskazano również na niektóre problemy i wyzwania, związane z funkcjonowaniem modelu, a także – poddano rozwadze możliwość implementacji niektórych rozwiązań w kontekście polskim.
Keywords: sprawiedliwość naprawcza; kary wolnościowe; sprawiedliwość terapeutyczna