Kwestie praw człowieka w traktatach dwustronnych o dobrosąsiedztwie między Rzecząpospolitą Polską a Białorusią, Rosją i Ukrainą. Uwarunkowania polityczne - Leszczenko, Larysa (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule została zwrócona uwaga na kwestie praw i wolności człowieka, jakie są obecne w treści umów dwustronnych między Polską a jej wschodnimi sąsiadami. Zaprezentowana analiza dotyczy tak obecnej sytuacji politycznej, jak i zmian systemowych zachodzących w Polsce i w krajach byłego Związku Radzieckiego na początku 90-tych. W artykule wskazano na wpływ czynników tak wewnętrznych, jak i zewnętrznych na rozwój krajowych systemów ochrony praw człowieka w pierwszych latach niepodległości Polski, Białorusi, Rosji i Ukrainy. Treść umów dwustronnych odzwierciedlała rzeczywistą sytuację polityczną, jak również problemy w dziedzinie ochrony praw człowieka w krajach regionu. Brak jakichkolwiek mechanizmów monitorowania praw człowieka, zarówno w umowach dwustronnych oraz w traktatach międzynarodowych, podpisanych przez ich sygnatariuszy, pociąga za sobą pewne zagrożenia w stosunkach między Polską a jej wschodnimi sąsiadami. Utracone na wiele lat zaufanie wobec Rosji jako państwa, które złamało zasady dobrosąsiedztwa, spowodowało, że państwa zaczynają poszukiwać gwarancji swojego bezpieczeństwa nie w mocy traktatów, lecz w potędze militarnej.
Keywords: Rosja; Polska; uwarunkowania polityczne; Ukraina; prawa człowieka; traktaty bilateralne; Białoruś