Wstęp : Duch praw w rozważaniach młodych prawników z krajów Europy Środkowej i Wschodniej - Kępa, Mateusz; Marszał, Maciej; Ławniczak, Artur (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Duch praw jest regułą istnienia społeczeństwa i treścią prawodawstwa. Ten relatywizm zapożyczony przez Monteskiusza od Kartezjusza wiedzie do ostrej polemiki z despocją panującą w prawodawstwie. Większość praw, zamiast zależeć od swojego ducha, zależy od kaprysu panującego, który nie zważa na cały splot warunków politycznych, społecznych, demograficznych, religijnych, a także geograficznych, pod którym żyje jego naród. Zatem nie jednostki są twórcami historii, dziejowych procesów, ale to wypadkowa działania czynników natury fizycznej oraz natury moralnej. Dotarcie do istoty ducha praw postawili sobie za cel naukowy młodzi adepci nauki prawa podczas II Forum Młodych Prawników Krajów Europy Środkowej i Wschodniej, pt. „Duch praw w krajach Europy Środkowej i Wschodniej”, które odbyło się w dniach 22–23 kwietnia 2015 r. na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. W przedstawionej monografia zbiorowej młodzi prawnicy poruszają aktualne zagadnienia prawne mające wpływ na ducha praw panującego w ich krajach. Młodzi adepci sztuki prawniczej z krajów Europy Środkowej i Wschodniej postanowili podjąć próbę ujęcia koncepcji ducha praw w tym rejonie Europy. Książka składa się z jedenastu rozdziałów omawiających zagadnienia prawne, administracyjne, polityczne oraz społeczno-kulturowe oparte na podstawie monteskiuszowskiej koncepcji ducha praw w szczególnych krajach.
Keywords: Europa Środkowo-Wschodnia; duch praw; Forum Młodych Prawników Krajów Europy Środkowej i Wschodniej; Unia Europejska; Polska; Ukraina