Legislacja administracyjna pod rządami prawa - Dąbek, Dorota (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Potrzeba dobrej administracji i dążenie do jej zagwarantowania oznacza obowiązek posłuszeństwa władzy wobec prawa oraz prawo jednostek do zainicjowania sądowej kontroli administracji. Funkcjonowanie administracji publicznej w demokratycznym państwie prawnym obejmuje zarówno środki ochrony jednostek przed niezgodnym z prawem stosowaniem prawa przez administrację, jak i środki prawne chroniące przed niezgodnym z prawem stanowieniem prawa przez administrację. W tym drugim zakresie polska regulacja prawna jest niewystarczająca, zwłaszcza z powodu braku jednolitego kanonu podstawowych wymogów formalnych, składających się na techniczną poprawność tworzonych aktów lokalnej legislacji administracyjnej, w tym m.in. wymogu każdorazowego sporządzania uzasadnienia takich aktów, procedury konsultacji społecznych w toku procesu stanowienia prawa czy wymogu każdorazowej analizy skutków społecznych i gospodarczych projektowanych regulacji. Standardów demokratycznego państwa prawnego nie gwarantuje również regulacja prawna ograniczająca możliwość wniesienia skargi na uchwałę lub zarządzenie organu administracji publicznej podjęte w sprawie z zakresu administracji publicznej od wykazania naruszenia interesu prawnego skarżącego. Z powyższych powodów ochrona indywidualnych interesów jednostki przed niezgodnym z prawem stanowieniem prawa przez administrację nie jest w Polsce należycie zagwarantowana.
Keywords: prawo do dobrej administracji; uzasadnienie projektu aktu normatywnego; środki ochrony prawnej przed niezgodnym z prawem stanowieniem prawa przez administrację; zasada demokratycznego państwa prawnego; legislacja administracyjna; sądowa kontrola administracji