Nadwykonania podmiotów leczniczych w ramach realizacji kontraktów zawartych z NFZ – problematyka związana z opodatkowaniem podatkiem dochodowym - Krawczyk, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem artykułu jest próba przybliżenia tematu podatkowego ujęcia przychodów i kosztów wynikających z tak zwanych nadwykonań świadczeń medycznych, które powstają po przekroczeniu limitu świadczeń określonych w umowie zawartej pomiędzy podmiotem leczniczym a Narodowym Funduszem Zdrowia, zwanym dalej NFZ. Niniejszy tekst przedstawia tematykę na podstawie obwiązujących przepisów, zarówno w dziedzinie służby zdrowia, jak i podatku dochodowego od osób fizycznych i od osób prawnych, a także na podstawie przyjętej praktyki wynikającej z rozliczeń pomiędzy podmiotami leczniczymi a NFZ oraz interpretacjami podatkowymi wydawanymi w tym zakresie dla podmiotów leczniczych.
Keywords: podatki dochodowe; przychody; nadwykonania; podmioty lecznicze; świadczenia ponadlimitowe; koszty