Ustrój samorządu terytorialnego : materiały dydaktyczne - Ostapski, Adam; Lisowski, Piotr; Korczak, Jerzy (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Podręcznik jest wynikiem pracy zespołowej obecnych i byłych pracowników Instytutu Nauk Administracyjnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. Stanowi on nawiązanie do wcześniej wydawanych pozycji z zakresu ustroju jednostek samorządu terytorialnego. Poprzedzają go prace zbiorowe: Studia nad samorządem terytorialnym pod red. Adama Błasia, Kolonia Ltd 2001 oraz Powiat pod red. Jana Bocia, Kolonia Ltd 2000, które miały charakter rozważań doktrynalnych, podczas gdy wydawane od 2006 roku podręczniki akademickie przygotowywane przez zespół Autorów mają służyć przede wszystkim pomocą w prowadzeniu ćwiczeń, konwersatoriów i wykładów.
Keywords: prawo administracyjne; powiat; jednostki samorządu terytorialnego; samorząd terytorialny; samorządowe jednostki organizacyjne; gmina; jednostki pomocnicze gminy; prawo ustrojowe; administracja publiczna; decentralizacja; nadzór nad działalnością jednostek samorządu terytorialnego; związki jednostek samorządu terytorialnego; województwo samorządowe