Między sekularyzacją a postsekularyzmem – o odczarowywaniu świata z perspektywy socjologii religii - Humeniuk, Monika (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Począwszy od lat sześćdziesiątych XX wieku w socjologii religii pojawiło się wiele teorii, koncepcji i ujęć podejmujących temat przeobrażeń miejsca i roli religii w nowoczesnym społeczeństwie zachodnim. Utrzymujące się początkowo klasyczne teorie sekularyzacji, wiążące procesy racjonalizacji i modernizacji z nieuchronnym zmierzchem religii jako takiej, zaczęły z czasem ulegać problematyzacji, ukazując złożoność i nieoczywistość wielu zjawisk oraz tendencji w obrębie społecznych form uobecniania się religii i zaangażowania religijnego. Przedmiot niniejszego artykułu stanowi przegląd najbardziej reprezentatywnych dla socjologii religii ustaleń ze wskazanego zakresu, które mogą służyć jako istotny kontekst rozwijanej w tym samym czasie przez Ericha Fromma teorii religii, oraz odniesienie wynikających z dokonanego przeglądu wniosków do postawionego wyżej pytania o prawomocność diagnozy świata odczarowanego.
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980)