Problematyka wielokulturowości w prawie karnym - Szwarc, Andrzej J. (Zakład Edukacji Międzykulturowej i Badań nad Wsparciem Społecznym Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Zjawisko wielokulturowości współczesnych społeczeństw, przejawiające się zwłaszcza zróżnicowanym obywatelstwem i narodowością, zróżnicowaniem etnicznym, posługiwaniem się różnymi językami, wyznawaniem różnych religii i systemów wartości oraz przynależnością do różnych mniejszości kulturowych, objawia się także w populacji sprawców przestępstw, osób skazywanych z tytułu ich popełnienia oraz odbywających wymierzone im kary, w tym karę pozbawienia wolności.
Keywords: bezprawność; kara; postępowanie karne; prawo karne; społeczna szkodliwość czynu; ustawowe znamiona przestępstw; wielokulturowość; wina; wyłączenie odpowiedzialności karnej