The political and legal context of the introduction of women’s suffrage in Poland - Krogel, Maciej (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
W 1918 r. polskie władze, jako jedne z pierwszych w Europie, wprowadziły wyborcze prawa kobiet. Celem mojego artykułu jest analiza politycznych i prawnych czynników, które umożliwiły tę zmianę. Przyczyny ustanowienia liberalnego systemu wyborczego w odrodzonej Polsce były ściśle związane z rzeczywistością życia politycznego Polaków pod obcymi porozbiorowymi reżimami. W następnych latach wyborcze prawa kobiet przetrwały w polskim systemie prawnym, pomimo burzliwych przemian politycznych w XX wieku
Keywords: women’s suffrage; women’s movements in the nineteenth and twentieth centuries; legal history of Poland; political rights