Koncepcja podatku katastralnego w Polsce na tle doświadczeń wybranych krajów - Kopyściańska, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Poruszana w pracy problematyka nie jest nowa, a samo zagadnienie koncepcji podatku katastralnego i jego ewentualnego wprowadzenia w Polsce jest aktualne od wielu lat. Fakt, iż do tej pory nie wprowadzono w Polsce podatku katastralnego nie może mieć oczywiście wpływu na przyjęcie, że sama koncepcja i jej ocena nie jest dla polskiej doktryny prawa podatkowego ważna. Koncepcja podatku katastralnego jest warta poświęcenia uwagi po pierwsze dlatego, że została przyjęta do porządków normatywnych wielu państw, po drugie zaś dlatego, że jest koncepcją całkowicie odmienną, opierającą się na innych założeniach niż koncepcja opodatkowania nieruchomości obowiązująca obecnie w Polsce. W przypadku wdrożenia reformy podatku od nieruchomości ukierunkowanej na wprowadzenie podatku katastralnego konieczne będzie utworzenie niezbędnych ram prawnych oraz efektywnej struktury administracyjnej wraz z przydzieleniem jej odpowiednich kompetencji i środków. Niezbędne będzie również wsparcie informatyczne wra
Keywords: kataster; podatek katastralny; podatek od nieruchomości; koncepcja podatku katastralnego; podatek katastralny w wybranych krajach