Polska i brazylijska monarchiczność - Ławniczak, Artur (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Brazylia stała się monarchią w 1822 r., gdy uzyskała niepodległość, a republiką w 1889 r. W Polsce natomiast początki monarchizmu podobno sięgają X w., ale dopiero w 1025 r. Bolesław Chrobry został pierwszym królem Polski. Natomiast republikę wprowadzono w 1918 r., kiedy Naczelnikiem Państwa został Józef Piłsudski. W Brazylii za jego odpowiednika można uznać Manuela Deodoro Fonsecę. Podstawą prawną monarchii w Brazylii była Konstytucja z 1824 r., a w Polsce Ustawa Rządowa z 3 maja 1791 r. Zarówno w Polsce, jak i w Brazylii współcześnie namiastkami monarchii są senaty. Pozostałością przedrepublikańskich czasów jest także instytucja jednoosobowej głowy państwa. Upadek Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej pokazuje, że mamy do czynienia z ustrojowym powrotem, który znajdzie swój dalszy ciąg. Można się zatem spodziewać, że w Polsce oraz w Brazylii dojdzie do ponownego ustanowienia monarchii w myśl powiedzenia caia na real, monarquia e um ideal!
Keywords: parlamentaryzm; głowa państwa; królestwo; cesarstwo; demokracja; Imperio; reinado; parlamentarismo; chefe do Estado; democracia