Czasopisma elektroniczne – oferta, dostęp, wykorzystanie - Białowąs, Michał (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W niniejszym artykule omówiono znaczenie zdalnego udostępniania pełnych tekstów naukowych w Internecie. Następnie przedstawiono bazy danych oferowane przez Bibliotekę Uniwersytecką – zarówno dostępne w ramach Wirtualnej Biblioteki Nauki, jak i zakupione w ramach licencji własnych UWr oraz portale typu Open Acces (DOAJ). Scharakteryzowano zasady dostępu do nich – z sieci uniwersyteckiej oraz przez serwer proxy, jak również możliwości i narzędzia służące do ich przeszukiwania. Przedstawiono również sposoby aktualizacji informacji o zasobach online oferowanych przez BUWr. (lista A-Z). Na końcu krótko omówiono wykorzystanie wirtualnych zasobów przez czytelników oraz przedstawiono prognozy rozwoju kolekcji czasopism elektronicznych.
Keywords: bazy danych; udostępnianie pełnotekstowe online; czasopisma elektroniczne; elektroniczne publikacje pełnotekstowe; lista A-Z czasopism elektronicznych