Wykorzystanie platformy edukacyjnej Moodle do prowadzenia zdalnych szkoleń bibliotecznych w Bibliotece Uniwersyteckiej we Wrocławiu - Jodłowski, Łukasz (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W artykule przedstawiono funkcjonowania systemu zdalnego nauczania w Bibliotece Uniwersyteckiej we Wrocławiu. Wymieniono przyczyny zastosowania tej formy nauczania w niniejszej placówce. Omówiono również budowę oraz treść kursów zamieszczonych na platformie edukacyjnej Moodle. Tekst publikacji uzupełniono prezentacjami konkretnych materiałów dydaktycznych. W artykule zaprezentowano też szeroko pojętą e-edukację w odniesieniu do tradycyjnego sposobu nauczania, starając się jednocześnie opisać jej rozwój na przestrzeni lat.
Keywords: e-learning; platforma edukacyjna; nauczanie zdalne; Moodle; kurs online; środowisko wirtualne; Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu