Ustawa o zasadach prowadzenia zbiórek publicznych : komentarz - Blicharz, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
W publikacji, poza szczegółową analizą przepisów ustawy o zasadach prowadzenia zbiórek publicznych, omówiono niejasności i wątpliwości, jakie może budzić określenie zakresu pojęcia tzw. miejsca publicznego. Szczególny nacisk położono na omówienie zasad dotyczących zbierania ofiar na określony, zgodny z prawem cel pozostający w sferze zadań uznawanych za sferę pożytku publicznego oraz podmiotów uprawnionych do prowadzenia zbiórek publicznych.
Keywords: public charity collection; public place; public tasks; public benefit; inactivity of administration; administrative decision