Przegląd bieżących problemów związanych z opodatkowaniem nieruchomości na tle orzecznictwa sądów administracyjnych - Kopyściańska, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Praca stanowi zbiór usystematyzowanych tematycznie, wybranych problemów związanych z opodatkowaniem nieruchomości. W monografii przedstawiono aktualne dylematy związane z opodatkowaniem nieruchomości, a stanowiące jednocześnie przedmiot licznych rozstrzygnięć sądów administracyjnych. Praca ma charakter wielowątkowy a jej głównym założeniem jest przedstawienie i rozważenie najczęściej występujących kontrowersji związanych z opodatkowaniem nieruchomości. W przypadku opodatkowania nieruchomości zarówno w sytuacji ich posiadania/własności, jak i nabywania własności niezwykle istotna jest nie tylko ogólna wiedza podatkowa, ale również znajomość specyfiki pojawiających się problemów podatkowych. Z tego też względu regulacje prawne dotyczące opodatkowania nieruchomości powinny cechować się przejrzystością, jasnością i stabilnością. Tymczasem ciągłe zmiany przepisów podatkowych oraz bardzo często brak jednoznacznej interpretacji wielu przepisów prawnych w praktyce powoduje, że tematyka opodatkowania nieruchomości nabiera tym bardziej istotnego znaczenie. Niejednolite podejście do stosowania określonych przepisów podatkowo pranych stanowi, jak wykazano w pracy, spore wyzwanie dla doktryny prawa.
Keywords: podatek; nieruchomość; posiadanie; własność; sprzedaż; darowizna; obrót; podatek od nieruchomości; podatek od towarów i usług; podatek dochodowy od osób fizycznych; podatek od spadków i darowizn