Zasada wolności użytkowania obiektu budowlanego w procesie jego utrzymania - Błażewski, Maciej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Zasada wolności użytkowania obiektu budowlanego jest związana z utrzymaniem tego obiektu. Wolność użytkowania ma względny charakter, ponieważ jest ograniczona przepisami prawa dotyczącymi obowiązków właściciela lub zarządcy obiektu. Podmioty te mają obowiązek: prowadzenia i przechowywania dokumentacji, kontroli obiektu budowlanego, usunięcia uszkodzeń oraz braków związanych z utrzymaniem obiektu. Organ nadzoru budowlanego może zakazać użytkowania obiektu do czasu usunięcia nieprawidłowości. Ograniczeniem wolności użytkowania jest także reglamentacja zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego.
Keywords: nadzór budowlany; obiekt budowlany; wolność użytkowania; proces utrzymania obiektu budowlanego; prawo budowlane