Zakaz niepracowniczego zatrudniania radnego jako jedno z ograniczeń antykorupcyjnych - Gurdek, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Radny jako członek organu stanowiącego i kontrolnego gminy, z uwagi na funkcje i zadania tego organu, nie powinien pozostawać w żadnych zależnościach z wójtem, czyli drugim organem gminy, którego działalność kontroluje. Ponieważ wójt jest z mocy prawa kierownikiem urzędu gminy wykonującym uprawnienia zwierzchnika służbowego w stosunku do pracowników urzędu oraz kierowników gminnych jednostek organizacyjnych, ustawodawca zakazał radnemu przez okres sprawowania mandatu pozostawania w stosunku pracy z urzędem gminy oraz pełnienia funkcji kierownika jednostki organizacyjnej gminy lub jego zastępcy. Jednakże w celu uniemożliwienia obchodzenia tych zakazów zabronił również wszelkich form tzw. niepracowniczego zatrudnienia radnego w urzędzie czy też na stanowisku kierownika gminnej jednostki organizacyjnej. Z tych też względów Autorka poddaje szczegółowej analizie odpowiednie przepisy ustawy o samorządzie gminnym, próbując tym samym wyjaśnić rodzące się w tym zakresie wątpliwości.
Keywords: powierzenie wykonywania pracy radnemu; ograniczenia antykorupcyjne; urząd gminy; zakaz niepracowniczego zatrudniania radnego