Ewaluacja problemów współczesnej rodziny objętej systemem wsparcia społecznego na przykładzie Siemnianowic Sląskich - Zawartka-Czekaj, Monika (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
Artykuł prezentuje jak w pierwszych dwunastu latach XXI wieku zmieniły się dysfunkcje i problemy rodzin, które są objęte systemem wsparcia społecznego. Analizie poddano dysfunkcje, zarówno te, które wynikają z ustawy o pomocy społecznej, jak również dysfunkcje pozaustawowe, które dotykają dorosłych członków rodzin ora w szczególności dzieci. Społeczna waga analizowanych dysfunkcji, niejednokrotniesprawia, że siemianowickie rodziny nie są w stanie realizować poprawnie normatyw nieokreślonych przez społeczeństwo funkcji. W artykule dokonano przeglądu form wsparcia dla rodzin przewidywanych przez ustawodawcę i podjęto probę ocenyich skuteczności i adekwatności w procesie zaspokajania ich rzeczywistych potrzeb.Analizie poddano też alternatywne formy społecznego wsparcia dla tej kategorii rodzin, jakie generowane są w systemie pomocy społecznej i poza nim. Analiza pozwala szerzej spojrzeć na rolę i miejsce rodzin objętych społecznym wsparciem w społeczeństwie polskim.
Keywords: funkcje rodziny; problemy rodziny; dysfunkcje społeczne