Female corporality: The body-self of mothers and daughters in relation to the family - Kochan-Wójcik, Marta (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Celem badań było dokonanie analizy związków w zakresie doświadczania cielesności między matkami i córkami w kontekście cech systemu rodzinnego. W badaniu wzięło udział 130 kobiet (65 par matek i córek). Zastosowano następujące metody badawcze: Kwestionariusz Ja cielesnego (Sakson-Obada, 2009), polską adaptację FACES-IV (Margasiński, 2009), skalę rysunkową do pomiaru postrzegania bliskości ja-ciało oraz relacji matka-córka stworzoną w oparciu o The Inclusion of Other in the Self scale (Aron, Aron & Smollan, 1992). Stwierdzono, że problemowym układom rodzinnym towarzyszy więcej zaburzeń w zakresie siły ja cielesnego zarówno w grupie matek jak i córek. Matki, które mają trudności z regulacją stanów fizycznych tworzą problemowe systemy rodzinne, natomiast córki pochodzące z rodzin postrzeganych jako splątane mają większe tendencje do zaburzeń w zakresie siły ja cielesnego. W dyskusji skupiono się na analizie cech ja cielesnego matek budujących problemowe systemy rodzinne oraz córek pochodzących z rodzin postrzeganych jako zaburzone. Wyodrębniono także czynniki sprzyjające rozwojowi silnego ja cielesnego.
Keywords: relacja matka - córka; ja cielesne; system rodzinny; zadowolenie z ciała