Stan sanitarny kuchennych blatów w wybranych mieszkaniach studenckich we Wrocławiu - Guz-Regner, Katarzyna; Pietrala, Paulina; Huk, Marta; Jasińska, Weronika (2014)
Kuchnia jest szczególnym miejscem człowieka, w którym są przygotowywane i spożywane posiłki niemalże każdego dnia, dlatego też istotne jest zadbanie o jej czystość i bezpieczeństwo zdrowotne osób korzystających z takich miejsc. Jakość i ilość mikroorganizmów obecnych na blatach kuchennych w znaczący sposób może wpłynąć na stan zdrowia ludzi. Na pozór czysty zlew, gąbki do mycia naczyń, deski do krojenia to w rzeczywistości idealne środowisko do rozwoju mikroorganizmów. Wilgoć, ciepło, resztki jedzenia obecne na ich powierzchniach stwarzają bardzo dobre warunki do życia i namnażania się bakterii i mikroskopijnych grzybów (mikrofungi). Zdecydowana większość z nich, w niewielkim natężeniu, jest nieszkodliwa i powszechnie występuje w środowisku zewnętrznym jako flora saprofityczna. Mogą również występować groźne dla zdrowia i życia człowieka patogenne drobnoustroje tj. wirusy jelitowe, chorobotwórcze szczepy bakteryjne, a wśród nich zjadliwe szczepy Escherichia coli, enterotoksyczne Staphylococcus aureus czy pałeczki Salmonella spp. odpowiedzialne za biegunki i zatrucia pokarmowe. Ich źródłem może być nieprzetworzona lub źle przechowywana krótkoterminowa żywność tj. surowe mięso, jajka, warzywa czy owoce. Żywność taka w styczności z innymi produktami spożywczymi lub z powierzchniami abiotycznymi jest idealnym nośnikiem i rezerwuarem różnych grup mikroorganizmów. Przyjmuje się, że większość odnotowanych przypadków biegunki u ludzi (ok. 80%) jest powiązana z rodzinnymi ogniskami epidemii w warunkach domowych. Celem niniejszych badań była ocena sanitarna kuchennych blatów w wybranych mieszkaniach studenckich we Wrocławiu
Keywords: stan sanitarny; mikroorganizmy; kuchnia