Rozdział I. Rządy prawa w ujęciu teoretycznym - Bator, Andrzej; Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta; Potrzeszcz, Jadwiga (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
W pierwszej części pracy zbiorowej znalazły się rozważania teoretyczne odnoszące się do problematyki rządów prawa.
Keywords: rządy prawa; kultura prawna; Unia Europejska; dialog międzykulturowy; orzecznictwo sądowe; zasady prawa wyborczego; prawo UE; prawo międzynarodowe; państwo prawa; sędziokracja