Deconstructing old age? On the evolution of social concepts of the late stage of life - Taranowicz, Iwona (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Główną tezą artykułu jest twierdzenie o znikaniu starości, rozumianej jako stan ze społecznie przypisanymi atrybutami, z przestrzeni publicznej. Starość zostaje wyparta ze świadomości społecznej, podobnie jak śmierć. Jej miejsce zajmuje procesualne ujęcie ostatniej fazy życia. W artykule omówione zostały społeczne uwarunkowania tej zmiany: przekształcenia rynku pracy, osłabienie systemu ubezpieczeń społecznych opartego na zasadzie solidarności, postępy medycyny, procesy indywidualizacji, zmiany kulturowe.
Keywords: dekonstrukcja starości; ludzie starzy; starość; przemiany społeczne