Problematyka implementacji dyrektywy MiFID w aspek-cie jej skutku bezpośredniego oraz odpowiedzialności odszkodowawczej państw członkowskich - Tyniewicki, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
W niniejszym artykule autor podejmuje wybrane prawne aspekty odnoszące się do stosowania dyrektywy MiFID. Przedstawiane są problemy dotyczące obowiązków implementacyjnych tej dyrektywy ciążących na państwach członkowskich. Skutki uchybień w tym zakresie są tak istotne, powstaje bowiem wówczas możliwość bezpośredniego wywodzenia skutków prawnych na podstawie przepisów dyrektywy przez jednostki oraz prawo do dochodzenia odpowiedzialności odszkodowawczej od państwa członkowskiego. Uprawnienia te nie mają jednak charakteru bezwzględnego, a są uwarunkowane zaistnieniem określonych przesłanek, co również jest przedmiotem analizy w niniejszym opracowaniu.
Keywords: akty wykonawcze i delegowane; implementacja i transpozycja dyrektywy; zasada bezpośredniegoskutku prawa unijnego; bezpośrednie stosowanie dyrektyw; doktryna odpowiedzialności odszkodowawczej; wertykalny i horyzontalny skutek dyrektyw