Obowiązki informacyjne firm inwestycyjnych świadczących usługi w ramach działalności maklerskiej wobec klientów detalicznych - Rutkowska-Tomaszewska, Edyta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Przedmiotem niniejszego artykułu było przedstawienie obowiązków informacyjnych ciążących na firmie inwestycyjnej świadczącej usługi w ramach działalności maklerskiej wobec klienta. Są one przejawem w szeroko rozumianej idei ochrony przez informację klienta usług finansowych, w tym także usług inwestycyjnych Wynikają one przede wszystkim z będącego wyrazem implementacji dyrektywy MiFID rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 września 2012 r. w sprawie trybu i warunków postępowania firm inwestycyjnych, banków, o których mowa w art. 70 ust. 2 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi, oraz banków powierniczych (Dz.U.2012.1078), wydanego na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Przedstawiono w nim także w sposób kompleksowy skutki niedochowania przez firmę inwestycyjną tych rozbudowanych obowiązków informacyjnych.
Keywords: MiFID; obowiązki informacyjne firm inwestycyjnych; firma inwestycyjna; klient; klient detaliczny; klient profesjonalny; skutki niedochowania obowiązków informacyjnych