Obowiązki informacyjne firm inwestycyjnych wobec organu nadzoru - Michór, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Przedmiotem opracowania jest analiza obowiązków informacyjnych firm inwestycyjnych wobec organów nadzoru w świetle dyrektyw MiFID. Rozważono podział kompetencji nadzorczych między organy nadzoru Państw Macierzystych i organy nadzoru Państw Przyjmujących. Aktualnie obowiązująca regulacja jest niewystarczająca i wymaga zmian. Zasygnalizowano planowane przemodelowanie tych unormowań w prawie Unii Europejskiej.
Keywords: Obowiązki informacyjne firm inwestycyjnych wobec organów nadzoru; MiFID; MiFIR