Implementacja regulacji MiFID do polskiego prawa rynku finansowego – wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne - Fedorowicz, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Przedmiotem niniejszego opracowania stała się analiza uwarunkowań wdrożenia regulacji MiFID do polskiego prawa finansowego oraz wskazanie na teoretyczne i praktyczne problemy, które pojawiły się w związku z jej implementacją. Na przykładzie dyrektyw MiFID I i II w artykule poruszono również problem związany z możliwymi sposobami implementacji aktów prawa UE regulujących rynek finansowy, a także przybliżono konsekwencje braku lub wadliwej implementacji na rynku finansowym, co wydaje się szczególnie istotne w obliczu przyszłego wdrożenia projektowanych regulacji MiFID II i rozporządzenia MIFIR.
Keywords: MiFID; MiFIR; implementacja; rynek kapitałowy; konsekwencje braku implementacji na rynku kapitałowym