Regulacja MIFID - skutki prawne dla funkcjonowania rynku finansowego - Wstęp - Rutkowska-Tomaszewska, Edyta; Nieborak, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Pakiet MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), obejmujący trzy unijne akty prawne, wzajemnie ze sobą powiązane, które są przedmiotem rozważań niniejszej monografii, tj.: dyrektywa 2004/39/WE, dyrektywa Komisji 2006/73/WE, rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1287/2006, stanowi regulację prawną, która ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania rynku instrumentów finansowych (rynku kapitałowego), będącego elementem jednolitego rynku finansowego Unii Europejskiej. Niniejsza monografia prezentuje różne aspekty ochrony inwestora, zwłaszcza nieprofesjonalnego klienta usług inwestycyjnych, która stała się celem regulacji MIFID. Jej wyznacznikiem było także stworzenie wzorca działania transparentnej firmy inwestycyjnej, zgodnie z zasadą najlepszego zlecenia i wzorca klienta, świadomego ryzyka i swoich uprawnień na rynku finansowym. Przedstawiana monografia, w kompleksowy sposób, nie tylko prywatno -(przede wszystkim rozwiązania nakierowane na ochronę inwestorów), ale i publicznoprawny (m.in. procesy licencyjne, wymogi w odniesieniu do kadry zarządzającej), porusza wszystkie wskazane i istotne dla funkcjonowania rynku finansowego kwestie i jednocześnie nawiązuje do projektowanych zmian w tym zakresie w przededniu ich uchwalenia (organy prawodawcze osiągnęły właśnie porozumienie dotyczące ostatecznego kształtu regulacji nowego pakietu MiFID II.
Keywords: rynek finansowy Unii Europejskiej; rynek kapitałowy; usługi inwestycyjne; MiFID; MiFIR; implementacja i transpozycja dyrektywy; doktryna odpowiedzialności odszkodowawczej; zasada bezpośredniego skutku prawa unijnego; bezpośrednie stosowanie dyrektyw; wertykalny i horyzontalny skutek dyrektyw; obowiązki informacyjne firm inwestycyjnych; dystrybutorzy jednostek uczestnictwa; przedsiębiorstwa inwestycyjne; fundusze inwestycyjne; doradztwo inwestycyjne; firma inwestycyjna; klient detaliczny; klient profesjonalny; skutki niedochowania obowiązków informacyjnych; akty wykonawcze i delegowane; zarządzanie aktywami; UCITS