Województwo jako kreator rozwoju regionalnego - Chrisidu-Budnik, Agnieszka; Korczak, Jerzy (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2013)
Podobnie jak administracja rządowa na poziomie kraju, tak samorząd województwa pełni rolę kreatora rozwoju w regionie. Samorząd województwa ma wspierać, promować i tworzyć warunki dla działań rozwojowych podejmowanych przez różnych aktorów (publicznych, prywatnych) w regionie; bez ich udziału nie jest możliwe uruchomienie rozwoju regionu. Dlatego pożądaną metodą jest sieciowanie współpracy, której celem jest zapewnienie udziału różnych podmiotów w planowaniu i implementacji rozwoju regionalnego. Jednocześnie niezbędne jest postrzeganie regionu jako integralnej całości, w której ramach samorząd województwa pełni rolę inicjatora i koordynatora sieci. W artykule zaprezentowano przykłady współpracy sieciowej inicjowane przez samorząd województwa dolnośląskiego.
Keywords: regiony; województwo; rozwój; samorząd terytorialny