Program opieki nad zabytkami jako forma polityki administracji samorządowej - Schmidt, Piotr (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2013)
Reforma administracji publicznej stworzyła ramy organizacyjne dla nowego ustroju organów ochrony zabytków w Polsce, co nastąpiło częściowo w 1999 roku, a następnie w związku z przyjęciem nowych regulacji prawnych w 2003 r. Na mocy nowych przepisów dzięki rozróżnieniu ochrony zabytków i opieki nad zabytkami organom jednostek samorządu terytorialnego powierzono częściowo zadania w zakresie ochrony zabytków (gmina i powiat), a częściowo w zakresie opieki nad zabytkami (gmina, powiat i województwo). Zwłaszcza ten drugi zakres skłania jednostki samorządu terytorialnego do formułowania celów i prowadzenia polityki opieki nad zabytkami, czemu poświęcony został artykuł.
Keywords: zabytki; ochrona zabytków; opieka nad zabytkami; polityka administracyjna; gmina; powiat; województwo