Nicolaus Henelius – śląski prawnik doby Odrodzenia - Chłopecki, Tomasz; Husak, Marcin (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2013)
Dzieje Śląska przełomu XVI i XVII wieku z całą pewnością stanowią jeden z bardzo istotnych obszarów naukowych dla badaczy historii oraz koncepcji politycznych i prawnych tego okresu. W tym czasie przychodzi żyć na tych terenach prawnikowi i geografowi oraz przede wszystkim zasłużonemu uczonemu i humaniście Nicolausowi Heneliusowi. Bez wątpienia postać niezmiennie ważna nie tylko dla Prudnika czy Wrocławia, ale dla całego Śląska. Jego prace z dziedziny geografii, w szczególności opis Śląska i Wrocławia, stanowiły wzór, który naśladowany był również w wiekach następnych, już po śmierci ich autora. Dla autorów niniejszego opracowania stanowi to jeden z głównych powodów do pochylenia się nad życiem i twórczością tego wybitnego humanisty doby odrodzenia.
Keywords: kartografia; Śląsk