Obowiązywanie, wykładnia oraz realizacja przepisów Europejskiej Karty Samorządu Lokalnego w polskim porządku prawnym - Teklak, Piotr (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2013)
Europejska Karta Samorządu Lokalnego jest umową międzynarodową o podstawowym znaczeniu dla państw europejskich w kwestii samorządu terytorialnego. Celem pracy jest systematyczna interpretacja EKSL oraz wskazanie braków, względnie niedociągnięć polskiego ustawodawstwa w realizacji zobowiązania międzynarodowoprawnego. Analiza obejmie moc obowiązującą EKSL w prawie wewnętrznym Rzeczpospolitej Polskiej, następnie wykładnię poszczególnych artykułów z jednoczesną analizą porównawczą polskiego porządku prawnego pod kątem zgodności z ich postanowieniami.
Keywords: samorząd terytorialny; ekslibris; prawo międzynarodowe; stosowanie traktatów; interpretacja traktatów; traktat międzynarodowy; gmina; powiat