Czy referendum lokalne w sprawie odwołania organu samorządu terytorialnego przed upływem kadencji to efektywny instrument demokracji bezpośredniej? - Maciąg, Anna (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2013)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie efektywności referendum lokalnego w sprawie odwołania organu samorządu terytorialnego jako instrumentu demokracji bezpośredniej. Na początku przedstawiona zostanie krótka historia tej instytucji. W następnej części mowa będzie o prawnych podstawach referendum lokalnego w Rzeczypospolitej Polskiej wraz z charakterystyką wybranych części ustawy z dnia 15 września 2000 r. o referendum lokalnym. Po czym zanalizowane zostaną referenda lokalne w sprawie odwołania organu samorządu terytorialnego w kadencjach 2002–2006 i 2006–2010 ze szczególnym uwzględnieniem głosowań ważnych. W artykule poruszona została także kwestia planowej nowelizacji instytucji referendum lokalnego.
Keywords: referendum lokalne; inicjatywa referendalna; wniosek w sprawie referendum; ważność referendum; odwołanie organu