Ustrój samorządu terytorialnego : materiały dydaktyczne. Wydanie drugie, zaktualizowane i rozszerzone - Korczak, Jerzy; Lisowski, Piotr; Ostapski, Adam (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Podręcznik jest wynikiem pracy zespołowej obecnych i byłych pracowników Instytutu Nauk Administracyjnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. Stanowi on nawiązanie do wcześniej wydawanych pozycji z zakresu ustroju jednostek samorządu terytorialnego. Poprzedzają go prace zbiorowe: Studia nad samorządem terytorialnym pod red. Adama Błasia, Kolonia Ltd 2001 oraz Powiat pod red. Jana Bocia, Kolonia Ltd 2000, które miały charakter rozważań doktrynalnych, podczas gdy niniejsza ma służyć przede wszystkim pomocą w prowadzeniu ćwiczeń i konwersatoriów.
Keywords: samorząd terytorialny; jednostki samorządu terytorialnego; związki jednostek samorządu terytorialnego; jednostki pomocnicze gminy; samorządowe jednostki organizacyjne; administracja publiczna; prawo administracyjne; prawo ustrojowe; decentralizacja; gmina; powiat; województwo samorządowe; nadzór nad działalnością jednostek samorządu terytorialnego