Wybrane zagadnienia polskiego prawa prywatnego. Księga pamiątkowa ku czci Doktora Józefa Kremisa i Doktora Jerzego Strzebinczyka - Jezioro, Julian; Zagrobelny, Krzysztof; Wesołowski, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Monografia przygotowana została w celu uczczenia wkładu naukowego oraz postawy dydaktycznej, życiowej i badawczej doktorów Józefa Kremisa i Jerzego Strzebinczyka, ostatnich uczniów profesora Jana Kosika. Stąd jej tematyka obejmuje wybrane przez autorów zagadnienia prawa prywatnego ze wszystkich działów i dyscyplin tej części regulacji z elementami regulacji publicznoprawnej. Na wstępie zamieszony został jedyny rozdział współautorski zawierający "pięć prawniczych miniatur" poświęconych kolejno - anonimowemu ocenianiu nauczycieli akademickich w aspekcie ochrony dóbr osobistych, ocenie denazyfikacji w powojennych Niemczech, prawu do nieintegracji, jako przejawu prawa do bycia sobą, konceptowi "kontrpośrednika", którego umownym zadaniem byłoby wskazanie ewentualnemu nabywcy wad mieszkania, które zamierza kupić oraz koniowi jako zwierzęciu domowemu de lege lata i de lege ferenda. W następnych rozdziałach poszczególni autorzy, samodzielnie zajęli się następującą problematyka: przedawnieniem roszczeń przysługujących przeciwko konsumentom, ujawnieniem w księdze wieczystej prawa dożywocia, zarządem majątkiem dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską, oceną dochowania formy szczególnej czynności prawnej w aspekcie czasowym – na tle wyroku SN z 29 stycznia 2009 r. (V CSK 294/08), sposobem wyrażenia utworu architektonicznego, dorozumianym sposobem zawarcia umowy o podział nieruchomości quoad usum, uprawnieniami majątkowymi przysługującymi małoletniemu w związku ze śmiercią rodzica, stwierdzeniem treści testamentu ustnego, problematyką umowy przewłaszczenia na zabezpieczenia nieruchomości, opcjonalnym prawem umów - w aspekcie zalet i ograniczeń, „rzeczami wyłączonymi z obrotu” (res extra commercium) w polskim porządku prawnym, mechanizmem ochrony pracownic w ciąży będących członkami zarządu spółki, zasadą odpowiedzialności odszkodowawczej za szkodę spowodowaną nieprawidłowym przetwarzaniem danych osobowych (art. 82 RODO), winą i szkodą jako przesłankami odpowiedzialności z art. 430 k.c, niedopuszczalnością umorzenia postępowania o wydanie nakazu zapłaty sumy pieniężnej za naruszenie obowiązków w przedmiocie kontaktów z dzieckiem w przypadku zmiany rozstrzygnięcia formalizującego kontakty, dopuszczalnością zastosowania klauzuli z art. 33 pkt 2 k.r.o. in fine w umowie darowizny o charakterze czysto zobowiązującym oraz zawiłościami i niekonsekwencjami w zakresie formy czynności prawnych – na tle umowy o roboty budowlane.
Keywords: nakaz zapłaty; zarząd majątkiem dziecka; zawarcie umowy; prawo modelowe; res extra commercium; współwłasność; zachowek; przewłaszczenie nieruchomości na zabezpieczenie; zadośćuczynienie za śmierć osoby najbliższej; udział we współwłasności; odstąpienie od umowy; podział quoad usum; przedawnienie; 's-Hertogenbosch (Holandia); postępowanie zabezpieczające; RODO; małoletni spadkobierca; denazyfikacja; wspólność ustawowa; rozwód; darowizna; utwór architektoniczny; forma testamentu; pismo; kontakty z dzieckiem; zadośćuczynienie za krzywdę; nieruchomość; testament ustny; wina anonimowa; ochrona pracownic karmiących piersią; prawa osobiste; prawo do nieintegracji; władza rodzicielska; prawo dożywocia; świadek testamentu; pośrednictwo na rynku nieruchomości; poświadczenie podpisu; utwory użytkowe; prawo umów; dokument; forma czynności prawnej; rzeczy wyłączone z obrotu; oświadczenie woli; odpowiedzialność odszkodowawcza; ocenianie anonimowe; testament szczególny; poświadczenie daty; ochrona zwierząt; czynność prawna; rozszerzona skuteczność; nauczyciele akademiccy; dyrektywa 92/85/EWG; zasady odpowiedzialności; zmiana umowy; umowy powiernicze