Fabrica Societatis. No. 1/2018 : Inspiracje (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Fabrica Societatis to czasopismo naukowe odpowiadające na zwiększającą się w socjologii liczbę tematów badawczych dotyczących aktywności biorących udział w wytwarzaniu społecznych światów i prac poświęconych codziennej egzystencji ludzi. Podstawowym celem pisma jest stworzenie przestrzeni dla dociekań teoretycznych, metodologicznych i empirycznych, zmierzających do poznania codziennych zabiegów wytwarzających i kształtujących rozmaite przejawy życia społecznego. Jak również miejsca dla publikowania artykułów doceniających niepowtarzalność ludzkiego doświadczenia oraz zmieniających perspektywy na umożliwiające wyjście poza klisze społeczne. Takie próby wymagają o wiele częściej poszukiwań niż gotowych odpowiedzi. Dlatego pismo jest otwarte tak na prace doświadczonych badaczy, jak i osób rozpoczynających karierę naukową, na ukończone projekty i pomysły badawcze (working papers) oraz na wypowiedzi dające szansę wzbogacenia wiedzy socjologów i otwarcia interdyscyplinarnych horyzontów. Pierwszy numer pisma zawiera pięć działów. Dwa z nich mają charakter tematyczny. Jeden został poświęcony ubieraniu się i ubraniu rozumianym jako proces współtworzący podmiot i jego relację z otoczeniem. Drugi aktualnym problemom migracji i tożsamości. Trzeci dział to „Inspiracje” z trzema artykułami nie mającymi stricte socjologicznego charakteru, jednakże w ciekawy sposób podejmującymi zagadnienia dotyczące świata społecznego i codziennych praktyk. Kolejny („Debiuty”) prezentuje dokonania naukowe osób rozpoczynających kariery badawcze. Ostatni („Miscellanea”) zawiera dwie publikacje anonsujące konieczność wnikliwego przyjrzenia się ważnym kwestiom z obszaru gender studies oraz zarządzania.
Keywords: codzienność; życie codzienne; ubranie i ubieranie się; migracje; tożsamości; gender studies; kultura organizacyjna